Renovera badrum

renovera badrum

Steg för steg

Ett riktigt bra sätt att få hemmet att kännas lyxigare och som dessutom kan öka bostadens värde rejält är att renovera badrum. Vi har därför samlat ihop information som tar dig steg för steg om du funderar på att renovera badrummet.

 

1. Planering för att renovera badrum

När du har bestämt dig för att renovera badrummet är det bra att vara beredd på att planeringsfasen är A och O.  Därför bör du se till att han en uppfattning om vad det är du vill ha och hur du vill att ditt nya badrum ska se ut. Här är några saker du bör fundera på i början:

  • Ungefär hur vill jag att badrummet ska se ut?
  • Vilken budget har jag för detta projekt?
  • Vilket material ska jag ha?
  • Ska jag ha badkar eller dusch?
  • Vart ska lampor och eluttag sitta?

 

renovera badrum

När du har en färdig idé om renoveringen är det dags att sätta igång renoveringen. För en sak som är väldigt viktigt är kommunikationen mellan dig, hantverkaren och projektledaren. God kommunikation är en förutsättning för att säkerställa att dina arbetet uppfyller förväntningarna – och inte minst att du håller budgeten.

 

2. Rivning

Efter planeringsfasen är det dags för rivning. Innan man bygger upp badrummet igen måste man kontrollera och undersöka grunden. Om det finns något som tyder på fuktskador eller mögel i badrummet måste detta åtgärdas omgående innan det nya badrummet sätts in. Ett fuktskadat badrum kan bli väldigt kostsamt och rent utav hälsofarligt – därför är det viktigt att detta steg utförs ordentligt och av professionella hantverkare.

 

3. Väggar och tak

När grunden är kontrollerad och eventuellt åtgärdad är det dags att bygga upp det nya badrummet. Taket och väggarna ska först gipsas och sedan putsas – sedan är det dags för flytspackel och tätskikt för både golv och väggar. Om det behövs och önskas så är det i det här steget man byter golvbrunn, drar nya kablar eller sätter in golvvärme i badrummet.

 

plattsättare renoverar badrum

 

4. Material

Nu är det dags att lägga in ditt material. När det kommer till att välja själva utseendet på badrummet finns det ytterligare några saker att tänka på. Dels handlar det om vilken känsla du vill åt, och vad som passar dig.

Det är också viktigt att du ger mycket tid till att fundera ut vilket material du ska använda, och hur slittåligt allt får vara. Inte minst är det viktigt att kontrollera så att ditt material passar din budget.

Det finns hur mycket som helst att välja mellan och det material du använder kan bestämma slutpriset på hela renoveringen och slutkvalitén varför val av material gör vara noga genomtänkt. Däremot är klinkers och plastmatta de vanligaste material man använder i våtutrymmen. Samma sak gäller väggarna, men det är också vanligt att väggarna är målade.

 

5. WC och dusch

När materialet är monterat i badrummet så är det klart för komplettering av toalettstolar, komoder och duschväggar/badkar. Slutligen genomför man en slutbesiktning för att säkerställa att renoveringen är utfört korrekt och efter önskemål. Sedan är ditt renoverade badrum klart för användning.

 

renovera badrum

 

Hur lång tid tar det att renovera badrum?

Renovering av ett standardbadrum kan ta allt mellan 1-3 månader. Men allt beror på badrummets förutsättningar och hur väl planeringen är genomförd. Ett badrum med fuktskador eller mögel tar längre tid då man måste åtgärda bristerna innan uppbyggnad. Tiden beror också på hur omfattande skadorna är, och såklart storleken på badrummet.

 

Har du frågor eller vill du ha hjälp att renovera ditt badrum? Kontakta oss idag så hjälper vi dig!

 • Kontakta oss eller begär en offert

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Uppdragsgivare