Stambyte hur ofta?

stambyte hur ofta

Ett stambyte är ett stort jobb som påverkar många personer och kan ta väldigt lång tid. Om behovet finns är det viktigt att genomföra ett stambyte. Det kan annars resultera i mycket större problem och otrevligheter än vad som hade hänt om stambytet hade skett. Av den anledningen tycker vi att det verkligen är bra att ha koll på när och hur ofta stambyte bör göras.

Vad är stammar?

För att hålla koll på vad ett stambyte innebär och hur ofta ett stambyte bör ske är det först viktigt att veta vad stammarna egentligen är. Stammarna i ett hus är simpelt förklarat de stora rören som går igenom hela fastigheten. Stammarna är sedan uppdelade i fler mindre rör som leder in i lägenheterna. Det är stammarna som leder varm- och kallvattnen samt avloppsrören.

Hur ofta görs stambyte?

Det vanligaste är att man säger att stammar har en livslängd på cirka 40-50 år, men det varierar. Det kan vara svårt att ge en fast tidsperiod för hur ofta ett stambyte bör göras, som gäller för alla fastigheter, men en tumregel brukar vara att man bör göra ett stambyte var 30:e år ungefär. Det hela beror på vilket material man använt och hur väl utfört tidigare stambyten varit. Det finns också fastigheter som man måste utföra ett stambyte i tidigare då de blivit slitna efter bara 30 år. Dessa har oftast badrum och rör som är byggda på ett felaktigt sätt.

Det finns såklart också fastigheter som är väldigt bra konstruerade och inte alls behöver genomgå ett stambyte lika ofta. Så frågan ”Hur ofta gör man stambyte” kan alltså ha flera olika svar. Det kan till exempel bero på när fastigheten är byggd och vilket material som vanligtvis användes då. Vänta däremot inte för länge innan du genomför ett stambyte. Det kan då istället bli mycket dyrare kostnader i slutändan. Vi rekommenderar inte att man väntar mer än 60 år på att genomföra ett stambyte.

Det är alltid bäst att rådfråga en stambytesexpert om vad som gäller för just den fastigheten. En expert kan hjälpa till att få en överblick av vad just din fastighet behöver. Då är det lättare att avgöra vad och när som ska fixas.

Hur ofta görs stambyte, stamspolning eller renovering?

  • Stambyte – Varje 40-50 år
  • Stamspolning – Var 3-5 år
  • Stamrenovering – För att förskjuta stambyte

 

stambyte hur ofta

 

Hur vet man att stammarna är gamla?

Om du vet att det var över 30-40 år sedan senaste stambytet så är det viktigt att du är vaksam. Det man ska hålla koll på är om det blir stopp i rören oftare eller om man märker att rören börjar läcka. Om det skulle vara så att vatten läcker är det viktigt att åtgärda detta på en gång genom att göra ett stambyte. Det kan annars resultera i vattenskador som kan skada fastigheten ordentligt, och då kan kostnaderna bli mycket större än vad du tänkt dig.

Räcker det inte med stamrenovering?

Dessvärre räcker det inte med att bara renovera stammarna om du märker att de börjar bli gamla och slitna. Medan ett helt stambyte innebär att man byter ut alla stammar i fastigheten var 40-60 år så är en stamrenovering snarare ett sätt att skjuta fram stambytet ytterligare 10-20 år om man har tur. Detta gör man vanligtvis på grund av ekonomiska skäl då man vill skjuta upp den stora kostnaden av ett stambyte. Man måste däremot göra ett stambyte förr eller senare, oavsett om man gör en stamrenovering eller inte.

En stamrenovering innebär att man underhåller de befintliga stammarna genom att täcka insidan av dem med plast för att de ska räcka längre. Stamspolning är också ett sätt att underhålla rören. Det är inte ett sätt att slippa stambytet, men man kan stamspola rören för att rensa. Detta ska däremot göras var 3-5 år oavsett, just för att underhålla stammen så den håller längre.

När är det dags för fastigheten att göra stambytet?

Som fastighetsägare är det viktigt att känna till stammarnas ålder. Om man räknar att året är 2020 och tittar på äldre fastigheter från 50-60 talet så bör dessa ha genomfört ett stambyte eftersom fastigheten då är mellan 60-70 år. Fastigheter som är byggda på 70-80 talet är år 2020 mellan 40-50 år och har ett stort behov av att genomgå en översyn och planera in för ett stambyte. En fastighet byggd 1960 har ju redan 60 år på nacken så där bör ett stambyte redan ha genomförts. Ett stambyte är ju inget som sker särskilt ofta, som fastighetsägare kan man tjäna mycket på att ha koll på om det börjar närma sig tid för att planera in ett stambyte. Enkelt så kan man ta reda på hur ofta och när det är dags för ett stambyte genom att räkna 30 år framåt från att stammarna installerades eller renoverades senast. Om fastigheten är uppförd på 80-90 talet är fastigheten mellan 30-40 år gammal. Det är då dags att göra en besiktning och säkerställa stammarnas skick.

Stambyte av avlopp och vatten är en bra investering för framtiden. Mer om det finns att läsa på sidan stambyte avlopp

Behöver du hjälp eller rådgivning kring ett stambyte? Proplatt är experter inom området och kan hjälpa er med att besiktiga stammarnas skick och lämna åtgärdsförslag och vägledning. Tveka inte att höra av dig till oss!

Uppdragsgivare