Stambyte

Proplatt AB utför stambyte i både bostadsrätts- och hyresfastigheter som totalentreprenör. Vår kompetens inom företaget bidrar till effektiv projektering och planering. 

Stambyte, hur ofta?

Vad är stambyte? Hur ofta behövs det göras ett stambyte? Hur gör man det? Det finns många frågor, vi på Proplatt AB har svaren!

Vid ett stambyte byter man ut stammarna till nya fräscha rör med hög kvalité i huset. Rören är de som leder tappvatten och avlopp i byggnaden. Ett stambyte utgörs väldigt sällan, man brukar säga var 40-50 år. Då kan du förstå att rören är väldigt slitna och i dåligt skick efter dessa år. 

Varför gör man stambyte?

Man gör ofta stambyte när vattenledning och avloppsrör börjar bli slitna. Och det gäller att göra det i tid för att undvika vattenskador som kan vara riktigt kostsamma i framtiden. Det är ett nödvändigt ingrepp för fortsatt driftsäkerhet.

Stambyte är något som många fastighetsägare drar ut på. Därför att ett sådant stort ingrepp kräver att man når vattenledning och avlopp som är gömda och inbyggda i golv och väggar. Att undvika stambyte är inget vi rekommenderar, för att det kan leda till mycket större skador. Vattenledningar och avloppsrör kan gå sönder och förstöra byggnader, vilket är något vi alla vill undvika. Och detta kan leda till större kostnader än vad som var planerat från första början.

stambyte2

Hur lång tid tar ett stambyte? 

Hur lång tid kan ett stambyte kan ta? Det varierar väldigt mycket beroende av vilken typ av byggnad arbetet utförs i. Storleken på projekt påverkas av om det är ett mindre lägenhetshus, en stor bostadsförening, villa, radhus eller flerfamiljshus. Ibland krävs det ett mindre arbete med byte av stammar där man endast byter ut några enstaka rör eller så krävs det en större insats där man byter ut alla rören och även avloppen i källargolvet. 

Undvik reiling

Proplatt Ab jobbar inte med relining. Relining är en typ av “snabb” lösning på problemet när det kommer till vattenledning och avloppsrör. Relining är att man “renoverar” insidan av de befintliga rören som finns i byggnaden. Ofta är det inget som löser problemet. Vi vill alltid göra ett ordentligt jobb och gör därför bara ordentliga stambyten. 

Vad kostar ett stambyte?

Kontakta oss och berätta hur vi kan hjälpa dig och din förening. Vi räknar ut priset vid förfrågan.

Om oss

Vi är medlemmar i PER, behöriga i BKR samt auktoriserat VVS företag enligt Säker Vatten. Som uppdragsgivare kan ni känna trygghet med att vi tar ansvar för projektets kvalitet och lyckade resultat. Proplatt Ab är kollektivanslutna till byggmästarföreningen. 

Vi har tidigare jobbat med uppdragsgivare som Erlandsson Bygg, Oscar Properties, Glommen & Lindberg, Bygg R1, m3 Bygg och HSB. Gå in på referensobjekt för att se mer. 

Uppdragsgivare